23 August 2013

Just My 2cent : Mengalah Lebih Baik


Untitled

Pertelingkahan antara lelaki & perempuan ni banyak terjadi sebab masing masing tak memahami. Lelaki mudah panas baran. Perempuan mudah emosi. *Macam aku yang mudah emosional -.-

Masa lelaki ni tengah baran, darah pun dah naik mendadak, suhu naik lebih ke kepala, korang cakap la apa-apa pun, memang takkan masuk -.- Malah pada sesetengah situasi, ianya lebih menambahkan marah lagi ada la. Bila minta penjelasan dari dia, dia buat tak tahu je sambil melayan kemarahan dia tu. Ergh!



Perempuan pulak, kalau berlaku krisis, selalunya perempuan tak sabar sabar nak selesaikan. Mahu penjelasan pada ketika itu juga. Lepas tu bila dah emosi, mula mengungkit dan membangkit perkara perkara yang lain. Yayy! Tu aku -.-

This is not the right way, girls.
Bagi dia masa untuk bertenang. Biar dia sejuk dulu.



Bila dah sejuk, baru la tanya elok elok.
Relax. Calm down. Chill.

"Awak, Boleh kita bincang?" atau pun apa apa je la dialog yang sesuai. Asalkan elok didengar. Bukan bersifat lebih kepada konfrontasi atau sebagainya. Bila masing masing dah setuju untuk berbincang, korang bincang la apa masalah korang. Make it smooth. Selesa. Jangan bincang dalam keadaan yang renggang, dengan intonasi yang tegang.

Faham?

As for man pulak,
Asal perempuan merajuk je, laki laki nak tension.

Come on! Berapa lama dah kau ambil masa untuk kenali kekasih kau? Kau tak faham faham lagi nak buat macam mana kalau dia merajuk? Perempuan tak akan merajuk tanpa sebab. Melainkan lah kalau ada perempuan yang jenis 'gedik' merajuk tak bertempat untuk tarik perhatian. Nak senang, korang mintak maaf je. Lepas tu tanya kenapa merajuk. Tak susah kan? Kami tak minta banyak pun, sekadar kata ucapan 'maaf' tu pun cukup melembutkan hati kami yang bergelar perempuan ni :)

Perempuan ni sifatnya lembut. Letak la perempuan yang kasar macam mana pun, bila kau dah sentuh hati dia, akan lembik, macam agar-agar. Silap silap, lebih lembut dari hati tu. C'mon lah. Aku yang kasar ni pun kuat menangis kalau nak dijadikan cerita. Hahaha. Sekasar kasar mana pun perempuan tu pada pandangan mata kasar orang, dia tetap perempuan. So layan dia dengan lembut. Nasihat elok elok. Apa yang kau tak suka, kau cakap elok elok. Kadang kadang perempuan ni bukan semua kronologi tentang lelaki ni.. Jadi kau kena bantu dia supaya dia faham.



Well, lelaki dijadikan berpasangan dengan perempuan untuk saling melengkapi. Soul mate korang tu mesti compatible dengan kau. Serabut jadi rungkai. Kusut jadi tenang. Keruh jadi jernih.

Tutup kes. Berbaik. Habis cerita bukan?

Kadang-kadang hidup ni kena saling mengalah, 
untuk dapat apa yang kita nak dalam hidup kita 



50 comments:

  1. Betul tu. Mengalah boleh menjernihkan keadaan. Saya selalu mengalah so that keadaan takkan bertambah buruk, eventhough bukan saya yg sepatutnya mengalah. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izrah : Heheh betul betul , dulu saya selalu fikir nak menangkan EGO saya je , tapi lama lama saya sedar , kalau mengalah tak rugi apa- apa pun. Basicly, sesiapa yang susah nak mengalah ni orangnya memang EGO tinggi. Hik hik :3 Setuju dengan ayat kamu!

      Delete
  2. Betul tu. Nad tak de pengalaman just ape yg di tulis di entry nie nad setuju^^

    ReplyDelete
  3. Hye Assalammualaikum bw sini :)
    Kalau ada masa jemput siggah blog saya dan lihat giveaway menarik ! ^^ http://twinkleeestar.blogspot.com/

    Btw let's join this awesome giveaway !

    Jom support saya sebagai blogger baru dengan join giveaway ini :)
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/1st-simple-giveaway-by-mrsluhan-and.html


    Teddy bear gergasi sebagai tawaran hadiah ! Join lah sekarang ! :D
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/single-giveaway-by-julianaramli.html
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/giveaway-saya-nak-teddy-bear-by-farisha.html

    Nak menang dress dari softly shop ? Jom join giveaway ini :D
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/softly-shop-dress-giveaway.html


    Nak menang RM 50 secara percuma ? Jom join Giveaway ini :D
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/menangi-rm-25000.html


    Banyak hadiah menarik yang ditawarkan ! Gempak-gempak belaka rugi tak join :D
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/de-juin-octobre-giveaway.html
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/holiday-giveaway-by-nurin-aireen.html
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/bravo-giveaway-by-ieyra-ghani.html
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/the-longest-giveaway-ever-by-ain.html
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/mini-giveaway-by-puteri-nina.html
    - http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/segmen-pencarian-bloglist-setahun-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah nanti saya join, Aisha :)

      Delete
  4. setuju. mengalah bukan untuk kalah, ini tentang kesabaran dan berani berbuat yg terbaik saja

    ReplyDelete
  5. Hehehe...tak reti nk cari girlfren tapi suka baca..ahahah

    ReplyDelete
  6. saling memahami antara satu sama lain adalah kunci kebahagiaan ^_^

    ReplyDelete
  7. hai.. salam kenal..
    teman udah follow sini no. 859
    jom follow teman lak..
    leh saling kunjung mengnjung nanti.. hee..
    --->http://tengkubutang@gmail.com/
    kalau minat kuceng follow lea sekali 2nd blog teman.. hee..
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Kadang2 memang kite yg kene mengalah.. die lelaki.punya ego yg tinggi.. dan kite perempuan.. die tahu kite mudah simpati dan tidak mudah marah2 begitu lama.. jadi kadang2 die ambil kesempatan supaya kite yg mengalah..tetapi tu tak jadi masalah pun.. n tak salah pun kalau nak mengalah ngan die. Sebab??
    1) kite mengalah kerana kite punya prinsip supaya die(lelaki) tahu bhwa kite betul2 sygkan die.
    2) agar die rase serba salah n minta maaf..

    hehe...mungkin la kot..LeYa main cakap je ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..azwa pun rasa memang tak patut simpan ego lame2..dulu kalau tahu nak menang je! >.< lau boleh mmg nak owg kita syg tahu yg kite syg sgt2 kat dia..better mengalah jelaa..leya nampak mcam berpengalaman je niee..hakhak :P

      Delete
  9. betul tu adik.. perempuan ni sangat sensitif walau sekasar mana pun sikap dia.. bukan bermaksud kita ni jenis yang mengada2, tapi dah memang itu naluri semulajadi dan merupakan kelebihan kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. setuju dengan apa kak aiza cakap tu ^_^

      Delete
  10. hidup bertemankan ego matilah bersama ego! manusia :)

    ReplyDelete
  11. Cerita mengenai lelaki dan perempuan entri ni :). Gaduh ngan boyfriend ke ni? Setiap orang ada batasannya, bagi Nor jika sesuatu telah melebihi batasan cari jalan untuk berterus terang dan cari jalan agar selesai dengan baik. Tetapi bila bermacam cara dah dibuat, tak menjadi juga. Hoho kumbang bukan seekor, bunga berkuntum2 :). Bagi Nor, ciri2 pasangan yang baik, kita akan rasa selesa dengan pasangan. Kita rasa selamat, kita rasa percaya dan saling bertimbang rasa. Thanks yer vote untuk contest gambar makanan :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheh. Lebih kurang gitu lah kak . Hahaha. Betul2, Paling penting kena cari keserasian dengan pasangan. ;)

      Delete
  12. sy mengalah sebab sayang dan tak nak pergaduhan tu lebih panjang lagi..hehehe

    ReplyDelete
  13. bagus entry ni..mengalah lebih baik wlaupun bukn kita yg salah..yg pntg pergaduhan xberpanjangan kan :P

    ReplyDelete
  14. selepas beberapa tahun melalui zaman "kapel"... pengajaran paling besar adalah ini. MENGALAH bukan bererti kita kalah.. malah perkara terbesar yang manusia paling sayang dan jika dilepaskan adalah manusia paling beruntung..itulah EGO!

    ReplyDelete
  15. setuju sangat! kalau nak selamatkan hubungan daripada retak berjuta juta, bek salah seorang mengalah. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu :) , taknak mengeruhkan lagi keadaan ^^

      Delete
  16. Folo azwa kembali...blig azwa cntik...kita kawan2 eh :-)

    ReplyDelete
  17. panjang dia bebel ni. amboi. sometime we need to lower down our ego. kan?

    awak nak g penang bulan depan? waah! balik kampung sayaaaa. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kita memang suka MEMBEBEL :p

      betul2. EGO tu terkadang memakan diri (:

      yeahh ! macam tu lah gayenyee , kg awak ea ? lagi senang kita nak tanya pasal penang kat awak nnti >.<

      Delete
  18. huhu setuju !! most of the time bila lelaki marah,pompuan pon emosi,dan kemudian baru menyesal,huhu *thats me* tp tu dulu je la,,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. RASENYE kebanyakan orang pernah alami macam ni ><

      Delete
  19. amboi =) terasa jap ha3..mmg entri ni khas utk lelaki eh..sy knal psangan sy n kalau dia merajuk sy senyap je :D xnk lebih2..kecuali dah berumah tgga..he3..kalau yg dlu2, time jahil2 dlam bercinta mmg pujuk jugak..puji2 skit cair la he3..prmpuan ni mmg lembut..best kalau bt pluk time tido hi3 :D

    ReplyDelete
  20. sy lebih pada melarikan dri.. makin dpujuk makin naik angin jadinye.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh gitu pulak ye dia. Tengok jugak pada anginnya tu. Hikhik :3

      Delete
  21. kebanyakan lelaki ni ego..jarang nak minta maaf..hihi^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul2 . LELAKI kan memang ada EGOnya yang tersendiri ^^

      Delete
  22. Kadang2 pempuan ni nak perhatian je..klu pujuk2 dah ok dah kn..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe betul2 .. nak bermanje cket ,, katenyee .. :P

      Delete
  23. lelaki panas, tapi hati lembut tau..

    hehehe..

    ReplyDelete
  24. saya seorang yg panan baran .. setelah berberape minit sye trpakse mengalah dgn si dia , xkire slah sye or si dia .. syg punye psal so mengalah is BETTER .. barula sewonok .. hewhew ^^

    ReplyDelete
  25. sangat tepat dengan situasi saya sekarang dan memang berlaku sekarang .. nangis semasa baca post ini ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar ya. Maaf kalau post ni buat awak sedih lagi ke apa :'(

      Delete
  26. mengalah lebih baik ke..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye. Lebih baik. Katenyeee. Hahahahaha

      Delete