17 September 2013

Just My 2cent : Silapnya Seorang Wanita

Ya. Silap nya seorang wanita ialah apabila :



-> bila dia PERCAYA , dia TERLALU PERCAYA 
-> bila dia MENYAYANGI , dia MENYAYANGI SEPENUH HATI
-> bila dia MEMBERI , dia BERIKAN SEGALA-GALA NYA

Well, you guys should know. Girl can forgive but hard to forget. Semua perempuan macam tu kan? Tapi, aku salute kaum aku. Iye lah. Perempuan kan pemaaf. Ya! Kami memang jenis yang pemaaf! Impian dan harapan indah itu mungkin menjadi selumbar yang menyakitkan kalau lelaki tak betul-betul maksudkan apa yang dikata oleh dirinya sendiri. So, selagi ada rasa kurang pasti atau tak berapa yakin, jangan memberi sepenuh hati, selagi belum memiliki dan dimiliki secara halal dan sah , jangan memberi segala-gala nya. Bila kita terlalu mudah memberi, maka kelak nanti kita akan sangat sukar melepas kan dia pergi.

Kesian kadang-kadang kaum aku, selalu ditindas, macam-macam cerita sedih, tapi kan, kat dunia ni semua dapat bahagian masing-masing kan? :) Kadang-kadang ada benda yang kita kena jugak alami dan hadapi tu untuk membuatkan kita lebih matang dalam hidup dan dapat kumpul pengalaman untuk meneruskan hidup yang akan datang. Kalau tak dapat pengalaman, macam mana nak selesaikan masalah yang datang dalam hidup yang akan datang. Jangan terlalu mengejar bahagia. Kadang kadang kita kena bahagiakan diri kita dulu sebelum kita mencari bahagia bersama yang lain. Lelaki jangan tahu nak ambil kesempatan je atas kebaikan yang wanita dah bagi. And untuk wanita pulak, jangan terlalu berserah pada cinta okay. Kelak memakan diri nanti.
   
                                                                                                               
                                                                                                       Please Guys, Appreciate Us maybe?
                                                                                        

74 comments:

  1. ea. kesilapan perempuan selalunya akan menjadi kelebihan pada lelaki untuk menganiaya yang lemah. tapi kenapa kita mudah jadi pemaaf? itu sebab ALLAH kurniakan hati selembut kapas. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dear :) betul tu. hati kita cepat sangat lembut. tak apelah. anugerah tak ternilai dari Allah yang menjadikan hati kita begini ^^

      Delete
  2. yes betol.. memaaf kan tapi takkan sekali melupakan .. ^_^

    ReplyDelete
  3. Slute buat perempuan.. Perempuan sebenarnya seorang yang sangat penyabar dan kuat.... Mereka dapat mengukir senyuman walaupun hati mereka penuh dengan kesakitan...

    ReplyDelete
  4. Betul tu..wanita tetap istimewa di mata lelaki. Cuma kita harus selalu berhati2..sama2 kita mengingatkan each other ye, Edora :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sama-sama. Lama tak dengar orang panggil nama saya macam tu. Ye kita sama-sama istimewa ^^

      Delete
  5. betul tu perempuan ni diciptakan hatinya lembut . . even sis sendiri pon senang sangat mengalir air mata . . biasala hati selembut downy . . hahaha . .

    tapi salute dengan perempuan . . mudah memaafkan tapi nak lupa tu amik masa skit la . hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh sama lah kita. Cepat sangat mengalirkan air mata. Huhu. Sy pun salute jugak kat kaum kita ni! Bukan nak membangga, tapi itu adalah kenyataan :)

      Delete
  6. betullah tu azwa. tp perempuan ni kalau berdendam boleh tahan juga. memang dah dimaafkan, tapi dendam tetap ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erk. dendam eah? ada jugak certain part kot :)

      Delete
  7. " Girl can forgive but hard to forget." thanks kerana mengingatkn :D

    ReplyDelete
  8. I think sesapa pun easy to forgive but hard to forget.. Sama macam paku papan..walaupun pakunya dah dibuang tapi kesannya tak hilang.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Me too :'( We are in same boat sis! T_T

      Delete
  10. betul tu :) nak lupa mmg payah..

    ReplyDelete
  11. tapi kalau memaafkan dan masih terkenang2..nanti rasa sakit hati pulak..cuba maafkan dengan penuh keikhlasan..mesti lebih baik..maybe ia makan masa..:)moral of d story kene lebih berhati2..:)rambut sama hitam hati lain2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Susah kalau part terkenang kenang tu. Betul la cakap awak. Memang kena ikhlas dalam memaafkan seseorang tu, kalau tak, hati jadi tak tenang, takpelah kalau kena ambik masa. :)


      Tapi,
      Siapa je yang mampu nak buat seikhlas hati perkara macam tu? *Sigh*

      Delete
  12. betul sangat. bila syg terlalu syg, bila percaya terlalu percaya. sebab tuu islam dh bagi guideline, bercinta lepas nikah i.allah bahagia :) hargai kami wahai lelaki ! :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bercinta lepas nikah dah tak payah fikir apa lagi kan. Heeee tapi itulah kelemahan kita sebagai wanita :') Ya! Hargai kami!

      Delete
  13. but then, lelaki dan perempuan dilahirkan untuk melengkapi antara satu sama lain.. guys, appreciate us :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh, yeah. Appreciate us please. Kami tak minta banyak pun :)

      Delete
  14. akak pula cepat memaafkan.. tapi akak sukar melupakan..

    ReplyDelete
  15. amboi azwa..kemain lagi..haha...JM ni jenis yg susah memmafkan & susah melupakan..that's why lah...huhu >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak , susah kalau camni . JM ego tinggi ea ! :P

      Delete
  16. Salam azwa...

    Tak rugi memberi segalanya tu...kepercayaan,kshsayg atau apa sj dgn ikhlas hati...kalau bkn org itu yg membalasnya,Allah akan titipkan rasa itu semua di hati org lain utk kita pula nnti...in sya Allah...

    Wanita ini utk disayangi..bkn utk disakiti.....senyummmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam Wirda :)

      Tapi sakit rasa nya kalau orang yang kita dah cuba beri setakat yang termampu tak menghargai, tak balas setimpal dengan apa yang kita lakukan. Sedih. Kecewa. Tapi takpe kan. Allah akan beri yang lebih baik untuk diri kita. Betul cakap awak tu. Kami untuk disayangi, bukan untuk disakiti. :)

      Delete
  17. wanita ini jika memberi suka berlebihan, memang tak salah...tapi, biarlah berpada kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Ini pun peringatan untuk diri saya sendiri juga ma :)

      Delete
  18. he3..ada pro dan kontra nya =) ape pun dua2 pihak kena berhati2..yg pntg jgan terlmpau mmberi dan mgharap..kana simpan sikit rasa bnci @ tak syg..biasalah 2 kalau dunia cinta sblum nikah..ada juga pgalaman psal ni..ape pn kalau xkena, maka xbljarlah dri kesilapan =)

    ReplyDelete
  19. senang cerita jangan terlalu percaya dan terlalu memberi..jika kita terlalu memeri kita akan susah untuk melepaskan..perempaun memang mudah memaafkan tetapi susah melupakan...follow sini..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks follow sini :) Heee , betul betul . Semuanya kena buat secara berpada-pada ^^

      Delete
  20. perempuan insan yg lemah..perempuan hatinya lembut dan cepat mempercayai.. tp yg lagi rugi manusia yg x reti nak menghargai.

    ReplyDelete
  21. betul tu..selagi tak menjadi yang halal baginya janganlah kita beri segala2 nya..kelak nanti diri sendiri yang binasa :)

    ReplyDelete
  22. kita slalu dengar org berpesan,klaw syg, jgn syg sangat, dan malah kita sndri brpesan pd org lain.. begtu lah ap yg trjadi pd sy, brpesan sedemikian dan bila bnda tu jd kt sy, sy yg xpandai control prasaan syg sy tu.. last2, kecewalah kau sorg dri :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alalala ciannya adik akak sorang ni. Namo sedey-sedey sorangsorang. Akak ley pinjamkan bahu. Aiceeewahhhh. Hahaha :P Akak pun pernah macam tu jugak.. Syang sgt katekann :')

      Delete
    2. huhu jahat btol dyorg bab xhargai kita kn? haha

      Delete
    3. Ye lorh. Jahat sangat sangat :'(

      Delete
  23. kadang2 bila kita tak rasa kehilangan, mereka tak hargai. bila hilang baru terhegeh2 nak mencari.


    puiiiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah. Dah rasa kehilangan baru nak cari :)

      Delete
  24. terkadang cewek itu melebih-lebihkan kebaikan seorang pria sehingga pada ujungnya menganggap PHP

    ReplyDelete
  25. Hi nur.. just drink a lot of water and have a rest... you'll be fine soon. take care ♥

    ReplyDelete
  26. We need to constantly remind ourselves, that this is what we were made for. But remember, we were made to serve Him, and we ought to serve Him in the best manner possible.

    Nisa'

    ReplyDelete
    Replies
    1. This fact is precisely. Indeed, we can also change our own personalities and how we act with other people. :)

      Delete
  27. betul tuuu :)
    Tak pe Allah tahu apa yg terbaik untuk kita..
    Memang perempuan mudah memaafkan tapi nak melupakan tuu pehhh sorry tu say, memang susah. hohooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Betul betul. Heeeee. Memang susah nak lupakan la :)

      Delete
  28. betul3:)

    http://mukhlisahmislanjapini.blogspot.com/2013/09/serik.html

    ReplyDelete
  29. Benarkah demikian?
    Lelaki juga ada yang seperti itu lho...

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. Singgah la. Takde apa lagi pun. Hehe :)

      Delete
  31. Ececeh. HIhihihihi.
    Tapi semua tu betul kak omey! :D

    Hm, i think u should be someone like philosophy, takpun psikiatri. yang hebat hebat tu hihiihi huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm betul ke? Ni CP jelahh yunk! Hahaha. Philosopher? Jauh lagi kalau nak digelar macam tu. Banyak lagi ilmu kena kumpul. Hehehe. Mana ada hebat! Biasa je kot :3

      Delete
  32. antara semua. licha pilih setia.
    sebb dh cakap sesiap dah, kalau tak nak lepas kan cara baik.
    so aman la dunia ni. takde episod parang terbang. hehe

    ReplyDelete
  33. perempuan nie punya hati selembut kapas. mudah memaafkan tapi hakikat sukar melupakan. :')

    ReplyDelete
  34. it happend to me as well.. sbb tu masih lagi dgn orng yg sama. setia bukan main.. :)

    ReplyDelete