27 September 2013

Pilihlah, Setia Atau Curang.

"Bukan semua benda yang kau nak kat dunia ni kau akan dapat, kadang-kadang benda yang paling kau nak lah benda paling susah kau nak dapat." 
Menurut kata orang, nak jadi pencinta yang setia ni senang*bukan hamba cinta*. Paling penting jaga hati, jaga mata, jaga nafsu, jaga perasaan. Semua tu dikatakan dapat menjamin tahap kesetiaan seseorang tu. Itu orang lah yang cakap, bukan aku. Tapi ramai yang salah. Kalau lah setia tu sesuatu benda yang mudah dan tak kompleks, kenapa perlu wujud istilah curang? Whyyyy? Mari berfikir guna akal, bukan guna hati. 

Kalau aku tanya kau pasal setia. Mati-mati kau mesti akan kata, "mesti lah aku setia." Tapi kau tahu apa yang ada dalam hati orang lain? Tidak? Orang lain tahu apa yang ada dalam hati kau? Ya. Jawapannya juga tidak kan? Kadang-kadang kita sendiri tak pasti hati kita akan berubah ke tidak nanti. Inikan hati orang lain. Ye dak?


Memang semua orang boleh cakap, senang sangat untuk setia. Tapi bila nak tunai ikut cakap sendiri sebenarnya tak semua orang mampu buat. Apa yang aku boleh kata, "cakap tak kena bayar, memang semua orang boleh cakap. Kalau cakap tu kena bayar, kau mesti taknak cakap apa-apa." Cz talk is cheap beb..

Bukan aku nak kata aku curang, tak. Aku pun tak kata lah aku ni setia bagai nak rak. Sebab pada aku orang yang ye ye je cakap dia setia tu lah orang yang akan curang akhirnya. Nak buktikan diri setia bukan dengan main cakap je, buktikan dengan perbuatan. Kau cakap buat announcement kepoh sana sini kata kau setia pun tak guna juga kalau action tak ada. Apa yang kau patut buat adalah diam, tunjuk bukti. Jangan banyak cakap tapi habuk pun tak ada. Cakap lebih lebih, lastly sendiri yang curang. Takut nanti mati. Bukan mati sebab kena tetak, tapi akal mati sebab makan cakap sendiri. Baik sendiri diam, sendiri yang nilaikan.

Setakat yang aku boleh katakan, pokok pangkalnya, setia atau curang itu pilihan sendiri. Ikat sekuat mana, belum tentu tak lari. Lepas sejauh mana, belum tentu boleh kembali. Oh ya, aku pilih untuk setia :)

74 comments:

  1. Betul cakap akak. :)

    Pendapat saya, lebih baik menyendiri. Tak payah susah-susah fikir nak setia atau curang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan paling penting, diam. Itu yang terbaik :) Pilihan di tangan masing-masing.

      Delete
  2. betul tu . cakap bnyk x gune jugak . kalau diri sendiri tu buat . ckp mcm dye baik sngt . tapi last2 dye yg buat xguna .

    ReplyDelete
  3. tu lah . ramai je sekarang setia pakai mulut jaa . ^^ susah kut nak jumpa yg betul betul setia pakai hati . hee . apa pun , setia pada Ilahi yg utama ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu memang paling kita kena setia. Hehehe. Susah memang susah. Tapi InshaaAllah ada tu memang ada... :)

      Delete
  4. setia ka curang ka.. tu semua dari keadaan semasa jugak tu.. sebab hati orang memang pandai berubah,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang situasi, keadaan yang mempengaruhi kita. Pokok pangkal hati kita jugak. :)

      Delete
  5. Btol2 pyka skong . Ada yg stgah org duk kata setia tapi blkng psang 2, 3 . Hmpeh je .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha yang tu kena jaga-jaga. Sweet talker tu. Tapi depan lain belakang. Bahaya-bahaya. Beware :)

      Delete
    2. Btol2 . Kalau setia tayah ucap dri mulot . Kna tnjuk . Nie stkat ckp . 'Saya setia' alih2 blakang kita 2, 3.

      Delete
    3. Hehehe betul betul. Semua benda perlukan bukti. Kata-kata dah tak bermakna kalau sekadar kata-kata je. Kan dear :)

      Delete
    4. Yup ! Bukti itu perlu . Bukan cume bukti dimulot sajekan , kalau bukti dimulot semua org boleh ckp . Yg curang pon boleh mngaku setia . Hehe

      Delete
    5. Mintak dijauhkan berjodoh dengan orang seperti itu :) Heeeee . Semoga hanya bahagia yang datang menjemput kita ^^

      Delete
    6. Muda2han jodoh kita dgn org yg baik2 je . Amin . Lelaki yg baik untuk perempuan yg baik kan ;) insyaAllah .

      Delete
    7. Hehehe betul tu. Pykaa pun dah 4 tahun dengan si dia kan? InShaaAllah dah yang terbaik dah tu :)

      Delete
    8. Amin muda2han mcm tuh la hope smpai ke jnjang plamin la satu hari nnt . Hope azwa pon mcm tuh jugak tao . Azwa dgn bf pon spdan . Sweet couple ;)

      Delete
    9. Takdelah. Heheh. Bila satu hari nanti tu? Perot ni kempunan nak mamam nasi minyak. Jangan lupa jemput Azwa tau! >< Hehehe :D

      Delete
    10. Mesti jemput pnye . Azwa org mna eh ?

      Delete
  6. saya orangnya setia..knun lah..hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eicece baguslah kalau setia. Dendiam. Rahsia kita berdua. Hahaha

      Delete
  7. huhu.. ah'ah.. setuju.. but, bg yaya, kalau becinta.. yang paling penting try jaga hubungan dan try untuk setia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling penting cubalah untuk setia. Untuk apa bercinta kalau bukan setia yang dipinta? Hehe :)

      Delete
  8. susah nak setia kalo mata asyik melilau cari yg lain.. ^_^ pasangan ada depan mata pon boleh lagi curi2 pandang org lain.. dekat nak menikah pon boleh keluaq dengan org lain.. mcm2 manusia ni kalo nak dihitung tak terkira . terlalu byk karenah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woahhh ada ka yang macam tu? Tu yang jenis mata keranjang kot kak. Kalau keluar dengan orang lain yang berlainan jantina tu memang tak boleh dimaafkan lah. Ada jugak ya yang berperangai macam ni. Haishhh. Mual.

      Delete
    2. kak lieya ni dia selalu curang...kejap Ji Sub oppa..kejap Ji Hwan oppa...hahaha...tp dlm hati dia...ada yg special...hehehe...mmmm :)

      Delete
    3. Kak lieya kuat curang ea!!!! Hahaha.. Curang dengan oppa2 tu takpee, jangan di alam realiti. Kahkahkah..

      Delete
  9. Yg bnda pling kita nak tu ssh nak dpat.. saya setuju statement nih heee... psal setia atau tak, semua terletak pd hati masing2x :D

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Hehehe. Kalau guna otak lak camne kak Sally?

      Delete
  11. setia atau curang pilihan sendiri. betul tu, buat apa nak kepoh bagai kata setia last-last kecundang. mesti buktikan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh nowadays, everything must be proved right? :) Setakat kata-kata tak menjamin apa-apa dear..

      Delete
  12. sangat sakit kalau kita diduakan kan ? So , janganlah buat org laen mcm sampah bila dia betol2 sygkan kita :) Hargai sebelum kehilangan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp. Sakit sangat-sangat. Kalau kita nak orang buat macam apa kita nak, so buat apa yang sepatutnya dibuat :)

      Delete
  13. saya pilih untuk setia..hahaha..tp kita xtahu apa yg akan jadi di masa hadapan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe okay okay. Dendiam je kat pilihan kita ni kayy :)

      Delete
  14. setia atau curang itulah pilihan sendiri, sokongan padu !

    ReplyDelete
  15. DIZ IS SO TRUE BABY..its about our choice..
    ehh visit my new update hehee
    http://myaleo.blogspot.com/2013/09/new-thing-for-me.html

    ReplyDelete
  16. setia atau curang? i have no idea to answer this. hehe

    btw i come here to bw from http://nikainaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. buat keputusan yg terbaik. sbb ada kadangkala perlu setia. (:

    ReplyDelete
  18. agree dear. kadang2 manusia pandai cakap itu ini tp mcm tin kosong at last berbunyi atas angin. mmg dah banyak kali jumpa mcm nie. jnji serupa tahik kucing. hahah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ada jugak yang jenis macam tu :)

      Delete
  19. tu lah bila nk ckp kn fikir dulu abis²..ckp seiring tindakan..baru kena..:) ni tak berdeting² cakap lastly habuk pun tadak..bab setia..emm semua atas kehendak msg²..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum bercakap tu kena fikir dulu dalam-dalam takut makan diri. Haha :D

      Delete
  20. apa yang penting kembali kepada niat asal..niat itu umpama mangga..kuncinya satu..sekalipun boleh dibuat semula namun tak sesempurna kunci yang pertama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya. Saya lupa kak nak masukkan tentang konteks paling utama iaitu "niat" sekali. Terima kasih mengingatkan saya :)

      Delete
  21. Inshaa'Allah, kuat iman..kuat ksih syg, pasti setia =) stia ni mmg mudah nk kata, tp jgnlah hrapkn seseorang 2 berharap dan berjanji setia..lgpn hti manusia ni kadang2 berubah..tkot termakan hti..kapel @ psangan suami isteri..pasti ada berlaku curang..bnda cmni kena pndai muhasabah diri =)

    ReplyDelete
  22. sis, mamang pilihan kat tangan kita. tapi kalau salah sorang buat hal, sama je sis. xguna nak setia lagi.. hmm hmm.. sedih pulak rase. terkena kat batang hidung sendiri haa.. hm hmm :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaaa jangan sedih2 tauu, tapi kalau dah buat hal tu, cuba try bagi peluang kedua? Mana tahu ada perubahan ke, kalau still same, tinggalkan je dik.

      "Anything worth having is worth waiting for"

      :)

      Delete
  23. Adoii...apa pasal komen tak lekat nih atau dh tersend byk kali...akak pendekkan komen le..akak pilih utk setia wpun kdg2 geram tgk si dia curang di dpn mata...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiii kesiannya kakak! Asal tak lekat plak komennya? Parok2.. Hahaha.. Line tu takde kot kak.. tu la jadi gitu agaknye.. Hmm biarlah dia nak curang ke apa lantak pi lah yang penting kita setia je kak kan? Sepp sikitt kak! :)

      Delete
  24. keputusan dalam tangan kita.. tak gitu ?? hihihi

    ReplyDelete
  25. A'ah , saya exostans, btw, terima kasih kak :) blog akak pun comel jugak . saya suka shout box tuu xD comel gileeexD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yayy! Sama ! Hahaha! Alaaaa malunya. Blog adik lg comel tau <3

      Delete
  26. Salam Azwa.... Tq follow aunty....
    Pilih untuk setia ke hujung nyawa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bguslah macam tu aunty..Setia hujung nyawa.. Mudah mudahan..Amin... :)

      Delete
  27. ya. bercinta guna akal dan hati. hana memilih utk setia. sebab takut dengan hukum karma. takut bila saat kita benar2 setia lepas kita dah menyakiti dengan kcurangan. tapi depend on hati masing2 kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn same Hana..sebab KARMA memang wujud kan? Tpi kalau setia sgt2 , nnti kita yang kecewa.. :( kena berpada pada jelah jawabnye..ngeee :D

      Delete
  28. There's a joke among mens yang saying everytime lelaki curang, its means dia curang..but everytime perempuan curang, its not curang...she just confused.,.hehehe

    Regards,
    Follwer #1390

    ReplyDelete
  29. setia lah dgn Allah, pasti akan sampai jodoh mu ^^

    ReplyDelete