30 November 2013

Kau Pasti Dia Jodoh Kau?

Pernah tak kau rasa macam down gila bila kau dikecewakan, rasa macam koyak rabak gila hati ni dengan sikap dan kelakuan seseorang yang kau anggap 'cinta'? Rasa sedih. Pedih kat hati ni?


Bila ditafsirkan semula, segala sakit, segala derita, itu semua bukan salah cinta. Kesian, sebab salah manusia tu sendiri yang tak cuba berfikir panjang. Bila kata-kata sudah tak seiring dengan rasa, bila pemikiran diselit dengan keraguan, dan bila akhirnya kita terluka, senang je kita buat konklusi semua yang berlaku ni sebab apa yang kita rasa. Then kita salahkan orang lain atau salahkan perasaan kita sendiri. 

"Ni semua salah aku! Bodoh lah aku ni! Kalau aku tahu semua ni akan jadi, aku akan minta semoga aku dengan kau tak dipertemukan oleh tuhan!"

Rasa kecewa bukan?
Heh. Ayat yang cliche sangat.

Aku rasa semua manusia kena belajar macam mana untuk merasai manis dan pahit dalam setiap yang mendatang, yang baik atau yang buruk. Kerana masalahnya begini adalah disebabkan kita sentiasa membina satu jangkaan, satu expectation yang terlalu tinggi. Well. Tolong jangan letak harapan terlalu tinggi pada sesuatu perkara! Kalau kau jatuh, peritnya memang umphhh lah yang kau akan rasa nanti. "You may not be able to control every situation and its outcome, but you can control your attitude and how you deal with it."

Kau pun tahu, dalam sepanjang hidup kau yang tak berapa nak panjang ni, kau akan jumpa seribu satu orang, kekal atau tidak itu lain cerita. Aku tak menidakkan, perasaan bila bercinta itu manisnya bagaikan di syurga. Rasa disayangi. Rasa dicintai. Siapa yang tak suka disayang kan? Tapi kelakar sebenarnya, kelakar bila kita sebagai manusia masih boleh mendabik dada dengan bangga dan mencanang cinta terhadap kejadian yang menjadi pinjaman dunia semata. Kelakar juga bila dapat tahu perasaan boleh berubah-ubah, bila senang mengaku rindu hari ini dan beralih rasa di kemudian hari. Manusia. Biasanya macam tu.

Ini bukan sekadar peringatan untuk kau, tapi untuk aku juga dan yang seangkatan dengannya. Sebab aku takut, bila dah rasa suka, bila dah terasa jatuh dalam dakapan manis cinta, selalunya aku akan lalai. Selalunya aku akan lupa. Aku alpa, manusia itu hatinya dipegang Tuhan, dan jika aku gandakan seribu satu kali kudrat dan tenaga sekalipun, jika si dia bukan jodoh aku, maka bukan lah. Aku tak maksum untuk jadi seorang yang perfect dalam kehidupan aku untuk yang sekarang ni.

Tapi serius ni aku tanya?
Pernah tak terfikir tak si dia yang kau dambakan tu
mungkin bukan kau punya? :)



Dah bersedia? Jangan lupa. Tuhan tu bila-bila masa boleh tarik perasaan sayang, suka, cinta, rindu tu.
So. Get ready dan buat apa yang patut. Buat apa sekadar yang perlu. Kunci dia? Senang je.

Solat Istikharah. InsyaAllah. (: Kau akan dapat jawapan untuk segala persoalan kau tu.

“Cintailah apa yang kamu cintai sekadarnya saja, boleh jadi apa yang kamu cintai itu menjadi sesuatu yang paling kamu benci pada suatu hari nanti. Bencilah Sesuatu yang yang kamu benci sekadarnya saja, boleh jadi ia akan menjadi sesuatu yang paling kamu sukai pada suatu hari nanti.”
(HR. Tirmidzi)

93 comments:

  1. istikharah la yang terbaik..pernah juga alami d kecewakn ..sakit sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan Istikharah lah cuma cara paling mujarab je untuk atasi kekecewaan yang kita tak pasti bila akan berkunjung kat diri kita. :)

      Delete
  2. betul tu. kena bersiap sedia. paling takut untuk hadapi benda macam nie. hurm~

    ReplyDelete
  3. Betul kak omey :(((
    Expectation tak semestinya sama dengan reality.......

    Istikharah!!! The only way <3
    Thank u so much love ya xoxo
    Dont be so sad okay. Hugs!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thats what i told ya. :)

      Expect too much will hurt you more.
      Welcome dear.. Thanks so much (: xx

      Delete
  4. betul tu... breaking up is not the end of the world :D

    ReplyDelete
  5. sesungguhnya Allah Swt itu maha kuasa.

    ReplyDelete
  6. Yes! at last dapat baca entry adik NAE kiter ni.... akak setuju dengan kata2 adik ni.. yes.. bukan smesti nya kita bercinta dgn seseorang tu dia lah jugak jodoh kita. kdg2 dh kawen pon bercerai atau pon meninggal tu pon sbb kita xdak jodoh dgn org tu. then jumpa plak dgn org lain.. jodoh kita rahsia Allah dan hanya Allah saja yang tahu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai..sis tunggu ke?malu tau kite!! hehe..betul tu sis..tetapi semestinya kita akan berharap orang yang kita cintai tu lahh jodoh yang Allah berikan pada kita..sebab tu adik cakap,,buat preparation awal2 dengan solat istikharah moga2 Allah beri petunjuk awal2 sebelum hubungan tu pergi lebih jauh..thanks 4 komennye ea sis!! ^___^

      Delete
  7. sakit oi bila kena tinggal.
    wahai jodoh, cepat lah mai.
    *mood gatai nak kawin*
    HAHAHA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha amboi Fatin! Bukan main lagi ek dia. Dah nak kawen nanti main jemput kita tau. Hihi :3

      Delete
  8. setiap perkara ada baik buruknya, manis & pahitnya.. so, kita kena la sentiasa bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang akan datang.. :D

    ReplyDelete
  9. Sebab itu janganlah kita letakkan harapan setinggi gunung. Takut2 kita yang terluka. Jadi, kita kena bersedia. :) Istikharah...

    ReplyDelete
  10. Betui2..sgt setuju..walau berapa kali kecewa..jgn putus asa tuk dptkn jodoh..eh....

    ReplyDelete
  11. pengisian yg bagus. nice entry

    ReplyDelete
  12. ase skit sngt bila ditinggalkan..tp xpe..mgkin dy bkn jdoh kita..tu la bila kta jgn letak hrpn tinggi xde gna pn..wat skit kita jer =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya yang letak harapan tinggi2 ni lah yang selalu kecewa sndiri.. :'(

      Delete
  13. mmg sedih kn? tp insyaAllah... akn ade yg lgi baik... berdoa dn terus bedoa...

    ReplyDelete
  14. Kupasan yg menarik dik Nae...cinta itu firahnya suci dan indah.. takde cinta yg xindah bukan?Apbila kita 'cinta' dgn smeone.. kite kena patuh dgn syart percintaan islam... apa dia syarat percintaan islam? haa.. taati perintah Allah dan jauhi larangannya.. "ok ke kalau sy ckp kt die.. sy suke die?" .. boleh ckp tpi awk yakin ke yg awk xkan terbuai2 igt dia.. dan dia pun x termimpi2 psl awk.. haa.. itu yg rmai xsedar... angau2 psl bukn muhrim boleh jtuh dosa.. jika tak hati2.. wallahualam..

    p/s: nk cari jodoh bukn dgn cara pacaran ae... :peace: :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mustahil kot sis kalau tak teringat2..benda yang sis cakap kat atas nie semuanya betul..sy sndiri pun masih lalai juga sis..thanks sis..komen yang bernas..thnks sgt2.. :)

      Delete
  15. (: salam , saje singgah , nice entry there

    ReplyDelete
  16. Nice sharing. Teringat pulak dekat kawan-kawan dan rakan-rakan yang claim kononnya pasangan depa tu HAK MILIK depa.

    sedangkan yang diikat dengan ikatan nikah pun mudah terlerai, inikan pulak ikatan "pakwe-makwe" yang tak ada apa-apa.

    Semoga kita semua diberi kebahagiaan di dunia dan akhirat.

    From: Bila Karipap Boleh Bercakap

    ReplyDelete
  17. hm... tak tau lah nk cakap macam mana.
    sebb licha tak pernah bercinta smpai lah 20.
    jumpa a guy, trus siyes nak kahwin. huhu..

    tak pandai sangat la bab bercinta ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh..series licha tak pernah bercinta? bgus kalau ada niat terus nak kawen...kite pun ade simpan niat macam tu..xnk bercinta lama2 ^__^

      Delete
  18. bagus entry.... nice. saya xpernh bercinta so xpernh rasa kecewa. dgn cinta.

    btw i come here to visit your blog from http://nikainaa.blogspot.com/ 。◕‿◕。

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Kalau boleh, jangan rasa kecewa tu.. :)

      Delete
  19. setuju ngan entry ni..kadang manusia terlau mengharap n letak harapan tinggi,last2 kecewa sendiri :)

    ReplyDelete
  20. yess totally agree dengan this entry azwa. kalau dekat Luh Mahfuz memang kita bukan tercipta utk si dia kita kena terima. jd be prepare awal2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul asha...azwa cume mengingatkan je..hehe :D thanks sebab setuju dengan ape azwa cakap ! :)

      Delete
  21. salam nice entry awan singgah n follow balik thanks follow awan mekasih ye ;)

    ReplyDelete
  22. pandai awak menulis... suka dgn quotes ni "You may not be able to control every situation and its outcome, but you can control your attitude and how you deal with it."

    ape pun teruskan menulis yer....

    ReplyDelete
  23. yup true indeed.. hurm btl x semestinya org yang kita cinta 2 jodoh kita hurm... by the way nice entri 2 share....

    ReplyDelete
  24. cinta itu milik Allah..minta padaNYA rasa cinta itu..bercinta keraNYA..insyaAllah rasa kasih dan sayang itu sentiasa bersama kita..amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..terima kasih untuk nasihatnya kak.. :)

      Delete
  25. salam...da follow..terima ksih sudi join segmen "i will follow you" by Syira Lokman. Tolong follow peserta lain juga ye? tunggu juga keputusan 3 blog yang akan direview :) tq !

    ReplyDelete
  26. Bercinta selepas nikah :)

    I never fall in love with the guys....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good if that is your choice, kak Teena (: may Allah bless you.. hee :D

      Delete
  27. Salam dik...

    Lama juga tk update entri ye...hehe...akak setujulah bahawa segala perasaan syg n sebagainya tu akan berubah,yg dh jd jodo seseorg itupun blh berubah rasa dn berpisah apalagi yg belum ada ikatan...jd berpada2 dgn segala perasaan.....akak sihat je dik...tq masih ingat pd akak ye.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Kak Wirda!! :)

      mestilah igt lagi..hehe..memang akan berubah sebab takkan ada yang kekal abadi kat dunia fana ni kan kak.. trima kasih sudi dtg bg pendapat ye kak! (:

      Delete
  28. adakalanya worth it untuk menunggu...jodoh itu ada yang datang dengan mudah..ada yang melalui jalan sukar..berdoalah padaNya... mohon dipermudahkan semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kak Sha..mudah mudahan..amin...:)

      Delete
  29. sokongg sangat entry nih . siyes , deeya pun penah rasa down , rasa tertanya-tanya . adakah dia memang tercipta untuk aku ? curious sangat :')

    ReplyDelete
  30. http://blog.seniorennet.be/sluffertjes_creations/

    With autumn greetings..Hello my friend

    ReplyDelete
  31. tak kenal maka tak cinta.. bila cinta ada jodoh kita kawen.. tak da jodoh mungkin ada yg lebih baik buat kita.. itulah kehidupan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ada yang terbaik menunggu..amin... :')

      Delete
  32. kalau kita tak buat silap dalam bercinta meaning kita tak belajar something dari percintaan itu..hehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  33. setuju sangat, hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita pada masa kini dan masa akan datang.. jika si dia memang ditakdirkan bukan untuk kita pasti ada hikmah-Nya.. usah terlalu kecewa sampai putus harap, itu seolah-olah seperti kita menidakkan qadak dan qadar Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak Aiza..sebaik baik perkara adalah datangnya dari Allah S.W.T... :-)

      Delete
  34. mencintai tak salah ,
    bercinta itu salah jka tidak berpandukan syariat :)

    semoga kita semua mendapat cinta yang diredhai Allah , cinta halal .

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah mudahan..amin... :) lebih barakah.. :D

      Delete
  35. dalam hubungan bercinta, memang selalu kita akan rasa mcm tu..

    prinsip husna senang jaa, jgn terlalu mengharap.. org ckp main tarik tali la senang crita.. inshaAllah klau dya syang pasti dya dtg.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAIN TARIK TALI ?
      hehe wow! frasa baru yang saya dapat hari ni. thanks Husna! (:

      Delete
  36. congrats my dear :) jawapn awak betul. hihi

    ReplyDelete
  37. terima kasih letak kite dlm bloglist..
    dah letak blog awak dlm bloglist kite.. =)

    ReplyDelete
  38. bila fkr balik rugi sape yang tak pernah rasa pahit masa bercinta..asyik rasa manis je..hehe.

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum, thanks for following and i'm your #1367 follower ;) Also, I almost cried remembering my first love. yup, i cried a lot but still we have to accept the fate :) I love your entry <3 i'll try to keep up on your updates, :) have a nice day ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam!
      Awwhh girl. Thanks so much! ^___^
      I'll really appreciate it! <3 <3

      Delete
  40. Such a good entry, now im afraid to fall in love with someone xD Nah, just leave everything to Him, when the right time has come inshaaAllah He will guide us to someone who is perfect for us.

    ReplyDelete
  41. Allah dah tetapkan jodoh masing :") Mudah-mudahan kita dpt yg terbaik. InsyaALLAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah idah :) Semoga kita mendapat jodoh yang kita mahukan dan yang terbaik ! (: xx

      Delete
  42. i know how you felt,pernah sekali jadi kat saya,perit,duk harap sgt dialah "the one",tp nk buat mcm mana,xdk jodoh,redha je la
    btw akak,saya buat my first segmen jom blogwalking..jomlah join :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe qada qadar adalah semua ketentuan dari Allah . Pasti ada sebab kenapa Allah kurniakan seseorang untuk hadir dalam hidup kita.. InsyaAllah dik .. Nanti akak join insyaAllah.. :)

      Delete
  43. laling. mana entry baru? cepat la hapdet. nak komen. haha

    ReplyDelete
  44. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. Saya dari ga aisya syahar nak follow blog akak tapi takde follower widget. sila inform kalau dah betulkan

    http://hyunragiveawayblog.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btw bukan takde widget tu . Memang semua blog sekarang ni automatically akan hilang button tu . Sorry .

      Delete
  46. Salam blogwalking dari segmen "i will follow you by syira lokman".. ngeeeew done follow ~

    Jemputlah singgah ke blog jika kesudian :)

    http://randomlyawesomeme.blogspot.com/2013/12/trip.html

    ReplyDelete
  47. haloooo awak. bila nk oline nye?
    mana post baru ni.. hehe.

    ReplyDelete
  48. Someone..please help me. I'm stuck in 2013! :P cepatlah postttttttt - stanzaku

    ReplyDelete